BLOG

image
2017-07-12

H ιστορία της μπουγάτσας

Η Μπουγατσα

Η μπουγάτσα είναι πίτα από φύλλο, με γέμιση συνήθως κρέμα ή τυρί, αν και συναντάται και σε άλλες γεύσεις, όπως με κιμά ή σπανάκι με κρέμα κακάο. Το όνομά της προέρχεται από την αντίστοιχη Τουρκική λέξη πογάτσα (POĞAÇA = ζύμη). Στην Ελλάδα την έφεραν μικρασιάτες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστο, κάνοντάς την ιδιαίτερα δημοφιλή στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη , που θεωρούνται φημισμένες για τη μπουγάτσα τους

 

Διαφορές ανά περιοχή

Οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ελλάδας είναι στο δίπλωμα του φύλλου κατά την παρασκευή της και στον τρόπο σερβιρίσματος. Στην Β. Ελλάδα πουλιέται με το κιλό (μία μερίδα ισοδυναμεί με 160 γραμμάρια και πριν το σερβίρισμα το προϊόν ζυγίζεται) ενώ στην Ν. Ελλάδα με το κομμάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή στην Ν. Ελλάδα το κλείσιμο της γέμισης στο φύλλο γίνεται σε μορφή φακέλου και κόβεται στη μέση κατα το σερβίρισμα, ενώ στη Βόρεια το φύλλο είναι μεγαλύτερου μεγέθους καθώς και η γέμιση, οπότε πουλιέται με το κιλό κατά το σερβίρισμα

Βόρεια Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα παραγγέλνεται συνήθως απλά σαν «μια με τυρί» ή «μια με κρέμα», μια και αποτελεί δημοφιλή πρόχειρη τροφή, και σερβίρεται κομμένη σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς (και, η γλυκιά, πασπαλισμένη με ζαχαρη άχνη ή/και κανέλλα). Εκτός από τις δύο αυτές δημοφιλείς γεύσεις, υπάρχει ακόμα μπουγάτσα με κιμά, με σπανάκι, αλλά και σκέτη (σκέτο φύλλο, χωρίς γέμιση, η οποία σερβίτεται συνήθως πασπαλισμένη με κρυσταλλική ζάχαρη). Αν και οι κάτοικοι της νοτιότερης Ελλάδας μπερδεύουν συνήθως την μπουγάτσα με τυρί με την τυρόπιτα, πρόκειται για διαφορετική συνταγή μιας και διαφέρουν στο φύλλο που χρησιμοποιείται. Στην νότια Ελλάδα δεν συναντάται με την ποικιλία που υπάρχει στην βόρεια.

Νότια Ελλάδα

Στη Νότια Ελλάδα, παραγγέλνεται ως «τυρόπιτα ταψιού» (μπουγάτσα με τυρί) ή «μπουγάτσα» (μπουγάτσα με κρέμα) και σερβίρεται ολόκληρη. Στην Νότια Ελλάδα μπουγάτσα αποκαλείται μόνο αυτή με "γέμιση" κρέμας διότι δεν γίνεται ο διαχωρισμός με βάση τον τύπο του φύλλου που χρησιμοποιείται.

Τουρκία

Στην Τουρκία, η πογάτσα (Τούρκικαboğaça) συνήθως έχει λιγότερη γέμιση από την μπουγάτσα που σερβίρεται στην Ελλάδα.

πηγη: Βικιπαιδεια

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B1

 

Πρόσφατα

image
2018-03-22

Ένα εμπνευσμένο εταιρικό σήμα...

Tip Top με σήμα την Μπουγάτσα Μια ιστορία 43 χρόνων….Ένα εταιρικό σήμα εμπνευσμένο απο αυτή την ιστορία …Την μπουγατσα μας.Το εταιρικό... περισσότερα

image
2017-10-18

Πρόγραμμα προσφορών των καταστημάτων μας από 20 Οκτωβρίου 2017 εως 31 Οκτωβρίου 2017

Άρτα Σκουφά 152   1 + 1 Δώρο σε όλα τα ζεστά προϊόντα παραγωγής μας. Ζάρρα 18        1 + 1 Δώρο σε όλα... περισσότερα

image
2017-09-18

Μπουγατσοπωλειο Tip Top Γεφυρα Αρτας 1 + 1 Δώρο

Το μπουγατσόπωλειο Tip Top στη γέφυρα Άρτας έχει μια ιστορία 20 σχεδόν χρόνων.   Είμαστε κοντά σας απο το 1998 και... περισσότερα

image
2017-07-12

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Cook show με μπουγάτσα στην κεντρική πλατεία από τα μπουγατσοπωλεια Tip Top

Ευχαριστούμε πολύ την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, το Chef΄s club Ιωαννίνων, τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου και άλλων φορέων της πόλης... περισσότερα